Ingrediente
- 600 g făină albă tip 000
- 2 oua
- 250 ml lapte căldut
- 25 g drojdie proaspata
- 65 g unt topit (căldut)
- 35 g zahar
- 8 g sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
În plus:
- ulei pentru prajit
- zahar pudră vanilat pentru decor
Instructiuni
- Topește untul și lasă-l puțin la răcit.
- Într-un bol, amestecă făina, zahărul, sarea și drojdia uscată.
- Într-un bol mic, amestecă ouale, uleiul, untul și esența de vanilie. Adaugă acest amestec peste făină.
- Adaugă treptat laptele în timp ce mixezi.
- Mixează până când aluatul este ferm.
- Lasă aluatul la crescut într-un loc căldut timp de aproximativ 30 de minute.
Cum se decupează pancovele?
Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie). Am avut cca. 1 kg de aluat.
În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Apoi am decupat pancovele cu un cerc metalic de cca. 8 cm (acestea vor avea cca. 50 g/buc).
Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15-20 de minute (sub folie de plastic), se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată, cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim pancovele cu folie de plastic ca să nu facă crustă!
Le-am lăsat să mai dospească vreo 20-30 de minute sub folia de plastic.
Cum se prăjesc corect gogoșile?
Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) pe care le umplem cu gem, nucă sau nutella.
Pancovele se prăjesc în baie de ulei: adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C. Eu am folosit ulei de floarea soarelui și o friteuză. Dacă uleiul nu este bine încins atunci gogoșile se vor îmbiba cu acesta iar dacă este prea încins ele se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la mijloc.
Am pus rând pe rând gogoșile la prăjit în uleiul încins. Pont: întotdeauna gogoșile se pun în ulei cu fața mai uscată în jos, respectiv cu partea care a stat pe tavă în sus! De ce? Pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult în volum decât fața! Veți vedea cum gogoșile se umflă ca niște baloane! Priviți ce frumosau crescut pancovele mele la prăjit!
Nu se aglomerează cratița sau friteuza deoarece gogoșile cresc mult la coacere și au nevoie de spațiu. Aceste pancove pufoase se întorc singure în ulei, fără să le atingem dar le putem ajuta și cu o spatulă. În niciun caz nu lucrăm cu furculițe și NU înțepăm gogoșile deoarece prin acele orificii intră uleiul în ele!
Prăjirea gogoșilor ardelenești durează cca. 2-3 minute (cam 1 minut și jumătate pe fiecare parte). Când au fost rumene pe ambele părți le-am scurs de grăsime cu coșulețul friteuzei. Dacă lucrați cu cratiță cu ulei atunci folosiți o spumieră (paletă perforată).
Apoi le-am răsturnat pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă, le-am aranjat ca să stea în picioare (nu se pun claie grămadă ca să nu se turtească) și am continuat prăjirea celorlalte pancove.