Supa crema de ciuperci

Fina, catifelata, cu un gust minunat de ciuperci aburind din bolul fierbinte, ce ti-ai putea dori mai mult intr-o zi racoroasa de toamna?

 Supa crema de ciuperci

Ingrediente:

  • 500 de grame de ciuperci champinion proaspete
  • 1 litru de supa de pasare (merge inlocuit cu apa, daca nu aveti supa preparata)
  • 1 ceapa mare
  • 50 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 50 de grame de faina
  • 250 ml. de smantana nefermentata (smantana pentru frisca sau smantana Dorna pentru gatit)
  • sare, piper alb
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • ceapa verde pentru decor

Preparare:

Ciupercile nu se spala, pentru ca nu este recomandat, ele absorb apa ca un burete, se oxideaza usor si isi pierd gustul si proprietatile.

Se sterg, deci, ciupercile, cu atentie, cu un servetel, indepartand eventualele impuritati. Se taie ciupercile in lamele fine:

Preparare Supa crema de ciuperci 1

Ceapa se taie marunt; se topesc 30 de grame de unt impreuna cu uleiul de masline in oala in care se va prepara supa si se adauga ceapa la calit. Se caleste 4-5 minute, amestecand continuu, pana se inmoaie:Preparare Supa crema de ciuperci 2

Se adauga 350 de grame de ciuperci, aproximativ o treime pastrandu-se:Preparare Supa crema de ciuperci 3

Se calesc ciupercile pana ce lichidul se evapora, amestecand constant. Se adauga faina si se amesteca bine pana cand imbraca toate ciupercile:

Preparare Supa crema de ciuperci 4

Se toarna supa (sau apa) fierbinte si se amesteca.Preparare Supa crema de ciuperci 5

Se fierbe supa 15 minute, pana se inmoaie bine ciupercile. Intre timp, se topesc intr-o tigaie cele 20 de grame de unt pastrate si se adauga ciupercile ce au ramas, calindu-le cu sare si piper alb macinat 2-3 minute:

Preparare Supa crema de ciuperci 6

Dupa trecerea celor 15 minute, supa se paseaza cu blenderul (blenderul de mana sau se poate turna intr-un blender fix):

Preparare Supa crema de ciuperci 7

Se adauga in supa smantana si se da intr-un clocot scurt, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust, piper alb macinat (mie imi place mai picanta) si 1 varf de cutit de nucsoara. Se adauga in supa ciupercile calite:

Preparare Supa crema de ciuperci 8

Inainte de servire se presara cu ceapa verde (cozi) tocate. Am mancat supa cu felii de paine neagra prajite la cuptor, parfumate cu o idee de usturoi. Un deliciu!Preparare Supa crema de ciuperci 9

 

Pofta buna. 🙂